Print this page

Led Zeppelin a câştigat procesul în cazul piesei „Stairway To Heaven”

Plant şi Page au fost acuzaţi că au „furat" pentru piesa lor, inclusă pe albumul „Led Zeppelin IV”, un riff din compoziţia instrumentală „Taurus", lansată în 1968 de trupa Spirit, condusă de Randy Wolfe. Ei au fost acţionaţi în judecată în 2014.

În luna iunie a anului 2016, un juriu din Los Angeles a decis că cei doi nu se fac vinovaţi de plagiat.

În septembrie 2018, judecătorul Richard Paez de la Curtea de Apel din San Francisco a spus că judecătorul din procesul anterior a făcut mai multe erori şi a comandat un alt proces.

La începutul acestui an, o curte de apel le-a dat câştig de cauză.

Acum, Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat să audieze cazul, punând astfel capăt definitiv procesului.

Piesa a generat venituri de aproximativ 3,4 milioane de dolari în cei cinci ani în care a fost judecat cazul.

Muzicologii consultaţi în acest caz au depus mărturie că tema împărtăşită de cele două piese în cauză este una comună, veche de secole. 

Nu este pentru prima dată când trupa Led Zeppelin a fost acuzată de plagiat. În 1970, Chester Burnett a spus că „The Lemon Song”, un alt single celebru al trupei britanice, ar fi fost copiat după „Killing Floor”, unul dintre cântecele sale.

Cântecele „Whole Lotta Love”, „Babe I'm Gonna Leave You” şi „Dazed and Confused” din repertoriul trupei Led Zeppelin au făcut, la rândul lor, obiectul unor acuzaţii de plagiat, formulate de alţi artişti.

Trupa Led Zeppelin, înfiinţată la Londra, în 1968, i-a avut în componenţă pe chitaristul Jimmy Page, solistul Robert Plant, basistul şi clăparul John Paul Jones şi toboşarul John ”Bonzo” Bonham. Formaţia s-a destrămat după decesul lui John Bonham, în 1980. Considerată una dintre cele mai inovatoare şi influente trupe din istoria muzicii rock, Led Zeppelin a lansat 9 albume de studio şi numeroase compilaţii şi albume live, care au fost vândute în aproximativ 300 de milioane de copii.

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments